J. Počiatek chce spustiť súťaž o najúspešnejšiu inováciu v turizme

18.04.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – V roku 2014 by sa mala na Slovensku začať súťaž s názvom "Cena ministra za najúspešnejšiu inováciu v cestovnom ruchu". Zaviesť ju chce šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) a jej cieľom je motivovať subjekty v cestovnom ruchu k inováciám. S takouto novinkou počíta Návrh stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorý do pripomienkového konania predložilo ministerstvo dopravy.
Rezort by mala súťaž stáť ročne 20.000 eur. Jej výsledkom bude aj možnosť prezentovať inováciu pre odbornú a laickú verejnosť. Podľa návrhu stratégie by sa malo táto akcia schváliť v roku 2013 a do praxe by bola zavedená v roku 2014.
Okrem tohto opatrenia navrhuje stratégia napríklad aj znížiť administratívne prekážky v podnikaní v cestovnom ruchu či vytvárať vhodné podmienky pre aktivity v oblasti turizmu.
V prvom rade však chce zaviesť národný systém kvality služieb v cestovnom ruchu. Na Slovensku totiž v súčasnosti neexistuje, pritom kvalitne poskytnutá služba tvorí podľa materiálu základ konkurencieschopnosti turizmu. "Ide o oblasť, ktorú predovšetkým zahraničný návštevník vníma veľmi citlivo. Preto kvalita nemôže byť jednorazová, náhodná, alebo týkať sa len niektorých zariadení," opisuje ministerstvo v stratégii.
Dokument preto navrhuje zabezpečiť finančný rámec na zavedenie a implementáciu systému kvality. Prípadne zistiť, či nemožno tento projekt financovať z európskych fondov. Tiež vytvoriť medzirezortnú expertnú skupinu, ktorá by sa zaoberala vznikom systému kvality. Zároveň zmapovať súčasnú kvalitu služieb na Slovensku a v spolupráci s odborníkmi určiť zavedenie systému do praxe. Certifikáty kvality by následne vydávalo ministerstvo dopravy. Práce na národnom systéme kvality by sa mali začať v roku 2013 a prijatý do praxe by mal byť v rokoch 2016 až 2017.
Všetky opatrenia navrhnuté v celej stratégii rozvoja cestovného ruchu do roku 2020 by mali v roku 2013 predstavovať náklady vo výške takmer 17,7 milióna eur. V roku 2014 sa odhadujú na 20,1 milióna eur.
 

Vyberte región